Am modificat transparent Legea transparenţei decizionale nr.52/2003!

Antet invitatii masa rotunda

Împreună am reuşit amendarea Legii nr.52/2003 a transparenţei decizionale în administraţia publică!

Dragi prieteni,

 Impreuna am reusit imposibilul pentru majoritatea romanilor si chiar pentru multi dintre europeni: am modificat o lege!  Si nu orice lege. Si nu oricum.

Am modificat transparent Legea Transparentei in Romania!

·         perioada de consultare publica s-a extins la 30 de zile lucratoare, cu termen de derulare pana la supunerea spre avizare a proiectului de act normativ, respectiv momentul initial al dezbaterilor interne ale alesilor, fata de 30 de zile calendaristice, care aveau termen pana la supunerea spre adoptare, adica momentul votului final;

·         procesul de consultare publica are acum reguli minimale transparente de desfasurare: registru al opiniilor scrise colectate, regulament minimal al dezbaterilor publice, memoria si arhiva actului normativ supus consultarii publice cu documente de fundamentare, studii de impact, minute, opinii, rapoarte de avizare, versiuni imbunatatite ale proiectului, precum si forma finala adoptata.

Lansata in ianuarie 2012, pe baza a ani de monitorizare si exersare a aplicarii Legii Transparentei, campania de advocacy a Coalitiei 52 a inregistrat, in octombrie 2013, un succes necesar si concludent pentru mediul romanesc si european.

Va multumim pentru tenacitatea cu care ati crezut si sustinut demersurile Coalitiei 52!

Succesul remarcabil al Coalitiei 52 vi se datoreaza si va apartine, in calitate de lideri si membri activi ai aceste tinere, dar vivace si eficiente miscari pentru transparenta.

Am inregistrat un rezultat semnificativ, care ne obliga in continuare la o si mai apriga aparare si exersare a drepturilor care ni se cuvin legat de transparenta decizionala si implicarea in procesul de luare a deciziilor publice.

Prin noi si forta coalitiei pe care o reprezentam putem schimba cutume si atitudini, pentru ca stim si putem sa folosim inteligent o Lege a Transparentei imbunatatita.

Joi, 7 noiembrie 2013, impreuna vom lansa o noua actiune concertata la nivel national pentru vizibilizarea si popularizarea succesului obtinut, prin organizarea simultana a cat mai multor conferinte de presa.

In cadrul conferintelor de presa se vor prezenta rezultatele campaniei de advocacy si se vor adresa multumiri si recunoasteri publice tuturor celor care au sprijinit demersul, in special politicienilor si jurnalistilor sustinatori.

Va rugam sa ne semnalati localitatile in care se vor organiza conferinte de presa, pentru a ne potenta eforturile si rezultatele comune.

Atasat regasiti materiale suport pentru conferintele de presa: comunicatul de presa ce va fi prezentat si transmis ulterior si legea in forma adoptata de modificare si completare a Legii 52/2003, precum si lista celor 70 de parlamentari sustinatori din legislatura 2008 – 2012.

Va invitam, de asemenea, sa utilizati intensiv prevederile Legii Transparentei si sa avansati propuneri de campanii de advocacy si actiuni concertate de transparenta Coalitiei 52, prin secretariatul sau tehnic, Academia de Advocacy.

Cu incredere,

Radu NICOSEVICI, presedinte

Coalitia 52 a aparut ca o nevoie urgenta de incurajare a dialogului intre societatea civila si autoritatile publice si de imbunatatire a cadrului legal existent, fiind formata din cetateni si asociatii legal constituite, care cunosc si au exersat aplicarea Legii 52 privind transparenta decizionala in administratia publica din Romania. Misiunea Coalitiei 52 este de a apara, promova si stimula dialogul civic prin utilizarea intensiva, corecta, onesta si aplicata a Legii 52.

Legea transparentei decizionale amendata

Parlamentarii sustinatori

Despre comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un comentariu