Coaliția ONG 2012

Alocarea finanţărilor nerambursabile trebuie să fie argumentată atât la nivelul proiectelor de interes comunitar, cât şi la nivelul finanţării. De aceea, organizarea şi finanţarea proiectelor trebuie făcută în aşa manieră încât să asigure transparenţa alocării fondurilor şi utilizarea lor în cel mai eficient mod. Interesele decidentilor şi interesele diferitelor categorii de public ţintă ale societăţii civile au nevoie de un numitor comun. Altfel spus, este important atât nivelul finanţării, dar mai ales modul cum sunt utilizate aceste resurse.

În acest sens, transparenţa decizională prezentă la toate nivelurile în care se alocă resursele publice este esenţială societăţii civile pentru eficientizarea şi creşterea responsabilităţii sociale. Ca atare, este esenţial să fie public modul în care respectivele alocări financiare răspund obiectivelor principale de politică publică locală, respectiv modul în care alocarea fondurilor nerambursabile corespunde obiectivelor proiectelor beneficiare ale grupului-ţintă.

Alocarea fondurilor nerambursabile, atat la nivel local cat si la nivel national, trebuie făcută competitiv, prin selectarea proiectelor strategice  care răspund cel mai bine priorităţilor si nevoilor de politică publică stabilite în Strategia de dezvoltare locală si/ sau nationala.

După 6 ani de la apariţia legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, constatăm totuşi caracterul formal al aplicării acestei legi şi al transparenţei alocărilor fondurilor publice. Societatea civilă activă şi implicată este invitată să răspundă unor întrebări care să constituie fundamentul pentru elaborarea unei proceduri standardizate, transparente şi unitare de acordare a fondurilor nerambursabile de la bugetele locale pentru societatea civila,  după cum urmează:

  • Consideraţi că Strategia de dezvoltare locală răspunde priorităţilor şi nevoilor de finanţare ale ONG-urilor locale? – Care sunt criteriile care ar trebui să stea la baza determinării domeniilor ce vor fi finanţate din fonduri nerambursabile de la bugetul local?
  • Pot avea un rol ONG-urile în determinarea domeniilor prioritare?
  • Cum pot fi alocate în mod echitabil fonduri nerambursabile de la bugetul local între domeniile considerate a fi prioritare?
  • Care ar fi principalele criterii unitare de evaluare a proiectelor finanţate de la bugetul local?
  • Sunt procedurile actuale de alocare a fondurilor nerambursabile de la bugetul local suficient de transparente? Cum ne asigurăm că nu conduc la atribuiri netransparente şi preferenţiale?
  • În ce măsură poate constitui o analiză de impact a proiectelor finanţate anterior un reper în eficientizarea alocării resurselor de la bugetul local?

ONG-urile au acum, in Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii 2012, mai mult ca oricand, acest rol mediator intr-o lume fragmentata si schimbatoare, pentru a restabili legaturile firesti intre generatii si intre diferitii actori sociali, cu scopul de a promova educatia altfel, dincolo de interesele imediate şi specifice, si de a pregati liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice.

Lista este deschisa… Va invitam cu drag si incredere alaturi de noi pentru a sustine si promova impreuna educatia, printr-o alternativa non formala si integrativa de stimulare a  creativitatii si inteligentei sociale, in scopul dezvoltarii in randul populatiei a atitudinilor prosociale si a competentelor antreprenoriale si de leadership, prin metode placute de invatare rapida pe parcursul intregii vieti.

Pentru ca organizatia dvs. sa devina vizibila in baza de date „Ghidul ONG-urilor”, va invitam  sa descarcati si sa completati, inainte de 1 martie 2012, cele doua formulare atasate si sa le trimiteti completate pe adresa de mail comunitateadeadvocacy@yahoo.com.

1. Formular%20de%20inregistrare%20in%20Ghidul%20ONG.doc
2. Formular%20de%20inscriere%20in%20baza%20de%20date.doc

VA ASTEPTAM ALATURI DE NOI !

Link Facebook Causes: http://widgets.causes.com/badges/cause?cause_id=649679&width=300&height=210&tagline=Support+Our+Cause&faces=1&awareness=1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: