PRO BASARABIA

935359_518701201526116_1192904354_n
________________________________________________________________
COMUNICAT DE PRESĂ
ASOCIAŢIA CULTURALĂ PROBASARABIA ŞI BUCOVINA, FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI a fost prezentă în data de 01 aprilie 2013 la un eveniment de comemorare a 72 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă.
La 01 aprilie 1941în a doua zi de Paşte, peste 3000 de români bucovineni au fost ucişi de gloanţele comuniştilor sovietici în pădurea de la Fântâna Albă, aflată astăzi pe teritoriul Ucrainei, pentru simplul motiv că au ales să trăiască în libertate alături de fraţii lor dorind să treacă graniţa sovietico-română pentru a se reîntoarce la ţara mamă, România.     
Femei, bărbaţi şi copii, care purtau steaguri albe şi icoane au fost în aprilie 1941 ţinta unui atac armat criminal, care le-a curmat destinele şi speranţele. Arătând un ataşament de netăgăduit faţă de România, ei şi-au dat viaţa, dar nu şi-au pierdut identitatea românească.
Manifestarea a debutat cu o slujbă de comemorare a victimelor comunismului sovietic la Monumentul ridicat de Statul Român în Ucraina, la Fântâna Albă, şi depuneri de coroane la care au participat reprezentanţii bisericii ortodoxe române şi ucrainiene, reprezentanţi ai parlamentului din România şi Ucraina, reprezentanţi diplomatici români de la Cernăuţi, primari de origine română din localităţile învecinate, precum şi români bucovineni rămaşi în pe teritoriul Ucrainei.  
 
Evenimentul a continuat în România cu o slujbă de comemorare la troiţa din faţa Mănăstirii Putna, Suceava, unde un sobor de preoţi au ridicat la cer rugăciuni pentru sufletele ucise la Fântâna Albă întru veşnica pomenire.

Reprezentanţii Asociaţiei Pan Halippa Oneşti, Dl.Preşedinte Constantin Rusanovschi şi Dl.Vicepreşedinte Robert-Ionuţ Chiriac au depus o coroană de flori şi au reiterat datoria de a face cunoscute şi de a condamna evenimentele tragice de la 01 aprilie 1941, de a nu le lăsa vreodată în uitare şi de a le pomeni mereu.
PREŞEDINTE,
Constantin Rusanovschi
Promovăm românismul în spaţiul dintre Prut şi Nistru şi cooperăm întru pace, responsabilitate socială şi dezvoltare durabilă.
PRO BASARABIA 95 DE ANI

17761_10200414165810147_1513025366_n

523606_10200414162850073_1709305243_n

PROIECTUL „DESTINE ROMÂNEŞTI” prin care 85 de basarabeni deportaţi în Siberia au fost în vizită în România, la Oneşti şi-a atins ţinta şi a trezit emoţia reîntregirii neamului românesc! Scrisoarea de la Chişinău este relevantă! Mulţumim tuturor pentru implicare!

Scrisoare din Basarabia_Destine romanesti

Miercuri, 28 noiembrie 2012, la Oneşti, a avut loc lansarea proiectului „Destine româneşti” iniţiat de Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Acest proiect presupune organizarea unui sejur în România pentru 100 de persoane care au suferit de pe urma deportărilor comuniste din Basarabia şi Bucovina de Nord între anii 1940 şi 1953. Programul va cuprinde vizite la unele dintre cele mai importante obiective de pe teritoriul României, cu simbolistică în istoria comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Mai mult, pe parcursul desfăşurării proiectului se vor colecta materialele necesare, alături de înregistrări audio-video, în vederea editării unui volum cu mărturiile deportaţilor şi urmaşilor acestora, care să prezinte această părticică de istorie generaţiilor viitoare.

Proiectul „Destine româneşti” reuneşte idealurile şi nevoia de cunoaştere şi promovare a adevărului istoric, alături de recunoştinţa pentru cei care au supravieţuit deportărilor din perioada comunistă.

Sursa articolului: http://www.dprp.gov.ro/100-de-persoane-deportate-din-basarabia-si-bucovina-de-nord-in-vizita-in-romania/

ASOCIAŢIA PROBASARABIA ŞI BUCOVINA, FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI, cu sprijinul DEPARTAMENTULUI PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI şi al PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI ONEŞTI vă invită în data de 28 noiembrie 2012, ora 12:00 în Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Oneşti la lansarea PROIECTULUI DESTINE ROMÂNEŞTI”.

Proiectul îşi propune să evidenţieze grija şi recunoaşterea Statului Român faţă de românii din Basarabia şi Bucovina care a avut de suferit de pe urma deportărilor în afara graniţelor ţării, precum şi interesul organizatorilor şi partenerilor de a aduna mărturii ale deportaţilor şi urmaşilor acestora cât mai sunt în viaţă, pentru a fi consemnate în volumul „DESTINE ROMÂNEŞTI” ce va fi editat şi publicat ulterior la Oneşti.

Primirea participanţilor va începe de la orele 11:00 la Sediul Primăriei Municipiului Oneşti, B-dul Oituz, nr-17, judeţul Bacău, unde în Sala de oficieri autorităţile administraţiei publice locale şi centrale le vor face o ospitalieră şi bine primire celor peste 80 de oaspeţi de seamă de peste Prut.

Invităm pe această cale pe toţi cei ce simt şi trăiesc româneşte la a participa cu sufletul de român la acest arc peste timp şi frântură de istorie trăită pentru a onora cu prezenţa sacrificiul pentru neam, limbă şi credinţă şi pentru a cunoaşte şi trăi sentimente unice de patriotism.

PREŞEDINTE,

Constantin Rusanovschi

0720129817

http://asociatiapanhalippa.blogspot.ro

Promovăm românismul în spaţiul dintre Prut şi Nistru şi cooperăm întru pace, responsabilitate socială şi dezvoltare durabilă.

Detalii: Lansare Proiect „Destine Româneşti”

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA BACĂU, ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA Și BUCOVINA – FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI și LIGA STUDENȚILOR BASARABENI DIN GALAȚI

CENTRUL INTERNATIONAL DE AFACERI ŞI EXPOZIŢII

SALA DE CONSILIU

BACĂU, 17 MARTIE 2012, ORA 10.00

CONFERINŢA NAŢIONALĂ 

A ORGANIZAŢIILOR STUDENŢEŞTI BASARABENE DIN ROMÂNIA cu tema “INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN”

AGENDA EVENIMENTULUI

09:30 – 10:00 Înregistrarea participanţilor,

10:00 – 10:30 Cuvântul de deschidere al organizatorilor şi invitaţilor de onoare

10:30 – 11:30 Masă rotundă : „Organizaţiile guvernamentale ca entităţi asociative şi importanţa implicării structurilor de conducere/colaboratorilor în susţinerea intereselor legitime pentru care au fost înfiinţate”

Moderatori: Virginia Smărăndiţa Brăescu, Robert-Ionuţ Chiriac – Comunitatea de Advocacy

11:30 – 12:30 Ateliere de lucru cu privire la evaluarea obiectivelor, metodelor şi mijloacelor de dezvoltare a ONG-urilor studenţilor basarabeni

Moderator: Mihai Creţu – Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi

12:30 – 13:30 Pauza de masă,

13:30 – 15:00 Dezbateri şi analiză pe temele:

1.     Rolul organizaţiilor studenţeşti basarabene şi a modalităţilor de implicare a acestora în susţinerea eforturilor statului moldovean în procesul de integrare europeană;

2.     Propuneri de măsuri pentru impulsionarea activităţii structurilor non-guvernamentale în proiecte de tutoriat şi integrare a elevilor şi studenţilor basarabeni în sistemul de învăţământ românesc;

3.     Principalele dificultăţi pe care le întâmpină studenţii basarabeni aflaţi la studii în România şi soluţionarea acestora.

15:00 – 15.30 Formularea unei rezoluții care va servi drept bază pentru viitoarele proiecte derulate de către participanții la această conferință.

15:30 Încheierea evenimentului

_____________________________________________________________________

http://www.probasarabiabacau.ro ; http://www.basarabia-bucovina.ro/; http://www.lsbg.ro/; https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com.


ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA BACĂU, ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA Și BUCOVINA – FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI și LIGA STUDENȚILOR BASARABENI DIN GALAȚI

 

Invitaţie 

Către: Organizaţiile studenţeşti basarabene şi studenţii basarabeni din România

Sâmbătă, 03 martie 2012, a avut loc la Iaşi prima şedinţă comună la nivel executiv finalizată cu semnarea unui număr mare de acorduri interguvernamentale, de documente oficiale, care angajează Executivele României şi Republicii Moldova.

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, şi prim-ministrul Vlad Filat, au semnat Planul de acţiune între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Ministrul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova, Ion Cebanu, împreună cu omologul său de la Bucureşti, Cătălin Baba, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, au semnat în cadrul şedinţei comune a celor două Guverne o înţelegere bilaterală privind cooperarea în domeniile tineretului şi sportului, prin schimburi de delegaţii de tineret, schimburi de experienţă între specialişti, participarea la tabere tematice, participarea la festivaluri culturale şi folclorice pentru tineret. Iar în domeniul sportului, colaborarea se va realiza prin participarea echipelor sportive la competiţii şi la antrenamentele din cele două state, schimburi de antrenori, medici sportivi, reprezentanţi ai federaţiilor sportive, etc..

În acest context, ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA BACĂU, ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI și LIGA STUDENȚILOR BASARABENI DIN GALAȚI invită organizaţiile de studenți basarabeni din România la:

CONFERINŢA NAŢIONALĂ

A ORGANIZAŢIILOR STUDENŢEŞTI BASARABENE DIN ROMÂNIA

cu tema “INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN”

Invităm organizaţiile studenţeşti basarabene şi studenţii basarabeni care simt româneşte la masa rotundă ce va avea loc sâmbătă, 17 martie 2012, la Centrul Internaţional pentru Afaceri şi Expoziţii din Bacău, Sala de Consiliu, începând cu ora 10.00.

Agenda evenimentului:

–          comunicări cu privire la organizaţiile guvernamentale ca entităţi asociative şi importanţa implicării structurilor de conducere/colaboratorilor în susţinerea intereselor legitime pentru care au fost înfiinţate;

–          dezbateri în scopul evaluării obiectivelor, metodelor şi mijloacelor de dezvoltare a ONG-urilor studenţilor basarabeni;

–          analiza rolului organizaţiilor studenţeşti basarabene şi a modalităţilor de implicare a acestora în susţinerea eforturilor statului moldovean în procesul de integrare europeană.

Materialele care vor fi generate cu prilejul acestui demers vor putea fi accesate ulterior pe internet, cu prioritate pe site-urile:  http://asociatiapanhalippa.blogspot.comhttp://www.basarabia-bucovina.ro/http://www.lsbg.ro/https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com

Aşteptăm confirmările de participare ale organizaţiilor studenţeşti şi ale persoanelor implicate şi interesate să susţină proiectele de cooperare şi solidaritate socială dintre România și Republica Moldova la adresa de mail: comunitateadeadvocacy@gmail.com.

Pentru o bună organizare a evenimentului şi a serviciilor conexe de cazare şi masă, vă rugăm să comunicaţi datele dumneavoastră personale şi de contact până la data de 16.03.2012, ora 12:00.

Persoane de contact:

Virginia – Smărăndiţa Brăescu; tel: 0740367379 sau 0742754259;

Mihai Crețu (responsabil de cazarea tinerilor): tel. 0757373706 sau 0728582808.

PARTENERI:

Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău – www.ub.ro,

Centrul Internaţional de Afaceri şi Expoziţii din Bacău,

Centrul Regional de Mediere Bacău – www.mediatoribacau.ro ,

Centrul Internaţional de Cultură şi Arte ”George Apostu” Bacău – www.centrul-george-apostu.ro/,  

Universitatea Tehnică a Moldovei Chişinău – www.utm.md.

 

PARTENERI MEDIA: ZIARUL DE BACĂU, RADIO IAŞI, RADIO KIT, INFO TROTUS etc.

Lista rămâne deschisă. Aşteptăm confirmările de susţinere a evenimentului.

_____________________________________________________________________

http://www.probasarabiabacau.ro; http://www.basarabia-bucovina.ro/; http://www.lsbg.ro/; https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com.

Reclame

Trackbacks / Pingbacks

  1. Integrare europeana | Monichis - Noiembrie 25, 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: