Comunicat de presă privind audierea publică cu tema „Regionalizarea României – între pericole şi oportunităţi?“

1 pagina ADVOCACYComunicat de presă

privind audierea publică de la Cluj – Napoca, din 28 martie 2013, cu tema

„Regionalizarea României – între pericole şi oportunităţi?“

România se pregăteşte să intre într-un proces de reorganizare administrativă, care va afecta, într-un fel sau altul, pe fiecare cetăţean. Comunitatea de Advocacy a ales să nu rămână pasivă „la acest moment de importanţă istorică pentru România” si va contribui la stabilirea conceptului de regionalizare prin participarea la audierea publică „Regionalizarea României – între pericole şi oportunităţi?“, care va avea loc în data de 28 martie 2013, la Cluj – Napoca.

Pentru acest eveniment, reprezentanţii Comunităţii de Advocacy vor transmite în scris o opinie referitoare la reorganizarea administrativă a ţării, în care vor prezenta, cu argumente, cum poate fi folosită regionalizarea pentru rezolvarea problemelor majore ale României, ce oportunităţi apar prin regionalizare şi cum să se împartă puterea între judeţele dintr-o regiune.

Considerăm că şi noi, ca reprezentanţi ai grupurilor societăţii civile organizate din judeţul Bacău, putem influenţa decizia Guvernului cu privire la modul în care vor fi concepute structurile funcţionale la nivelul regiunilor. În acest moment, considerăm că implicarea preşedintelui Consiliului Judeţean Bacău, a primarilor din municipiile, oraşele şi comunele din judeţul Bacău, precum şi a reprezentanţilor de patronate, sindicate, din mediul de afaceri şi nonguvernamental, a cetăţenilor din judeţul Bacău, este esenţială şi determinantă pentru viitorul judeţului nostru în structura regională, mai ales că a fost adoptată decizia prin care 13 competenţe naţionale vor fi delegate în teritoriu, conform memorandumului privind regionalizarea.

Reprezentanţii Comunitatii de Advocacy încurajează aceste instituţii şi pe liderii lor să reprezinte interesele comunităţii prin participarea la audierea publică de la Cluj – Napoca, cel puţin cu o opinie scrisă, transmisă până la data de 25 martie 2013, ora 17, la adresa regio@advocacy.ro.

Toți cei interesați pot afla informații despre audierea publică națională la adresa www.advocacy.ro.

O comisie de experți va prelua toate opiniile scrise, va redacta un raport sinteză care va fi transmis Guvernului și va fi adus la cunoștința opiniei publice. Din comisia de experți fac parte Vasile Surd – prof.univ.dr. emerit al Facultății de Geografie din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Vasile Dâncu – președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie, Dorel Șandor – consultant independent, Șerban Țigănaș – președinte al Ordinului Arhitecților din România, Simona Fiț – consultant în transparență decizională Academia de Advocacy.

Detalii despre implicarea Comunității de Advocacy în procesul de regionalizare a României:

Specialişti in activitatea de lobby: Cătălin GAMAN, Virginia – Smărăndiţa BRǍESCU, Robert – Ionuţ CHIRIAC

https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com

E-mail: comunitateadeadvocacy@gmail.com

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: