Cod roşu de îngheţ al proiectelor europene! Beneficiarii POSDRU „îşi vor da camaşa de pe ei” în faţa Ministerului Finanţelor!

Dupa ce la sfarsitul lunii trecute, in cadrul marsului de protest organizat de Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale si sustinut de www.fonduri-structurale.ro – Structural Consulting™ Group, organizatiile care implementeaza proiecte POSDRU si-au depus in mod simbolic, la Ministerul Finantelor, ultimele monede cu care puteau credita functionarea programului , maine, 22 noiembrie, acestea vor adresa un nou mesaj disperat autoritatilor.

Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania organizeaza incepand cu ora 10:00, la Hotel Ibis Parlament, Sala Eminescu B, conferinta de presa „Cod rosu de inghet al proiectelor europene!”, o initiativa sustinuta si de www.fonduri-structurale.ro – Structural Consulting™ Group, prin care se doreste atragerea atentiei autoritatilor asupra faptului ca situatia POSDRU nu s-a rezolvat, beneficiarii gasindu-se inca in situatii disperate urmare a continuarii blocajului financiar.

Prin intermediul acestei conferinte, organizatorii avertizeaza Guvernul Romaniei ca se face vinovat de stoparea a peste 1.500 de proiecte cu finantare europeana si de falimentul a peste 3.000 de organizatii si companii.

Organizatiile, companiile si sindicatele ce desfasoara proiecte cu finantare europeana – proiecte ce vizeaza persoane aflate in situatii sociale limita, agricultori, antreprenori – sunt obligate sa asigure desfasurarea proiectelor din fondurile proprii, in conditiile in care Ministerele contractante nu isi onoreaza obligatiile de plata.

Mai mult decat atat, chiar daca Guvernul inregistreaza datorii de milioane de euro fata de implementatorii de proiecte, acestia din urma sunt penalizati pentru neplata taxelor si impozitelor catre stat, multi dintre ei avandu-si conturile blocate de autoritatile fiscale. In acelasi timp, Guvernul a aprobat miercuri, 14 noiembrie, in regim de urgenta, plati de 12 milioane de lei pentru reparatii ale lacasurilor de cult din toata tara.

Organizatorii demersului acuza Guvernul ca, in conditiile in care platile de la Comisia Europeana sunt suspendate din motive ce tin de capacitatea scazuta de management a autoritatilor statului, acesta transfera total responsabilitatea catre implementatori, neintelegand sa respecte contractele incheiate cu acestia.

Demersul se va incheia printr-un gest simbolic care sa reflecte situatia dramatica a beneficiarilor POSDRU: acestia „isi vor da camasa de pe ei” in fata Ministerului Finantelor.

Cristina Pojoga,
http://www.fonduri-structurale.ro

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: