Moment istoric pentru Europa. Uniunea Europeana, laureata a Premiului Nobel pentru Pace 2012!

Premiul Nobel pentru Pace 2012 va fi decernat Uniunii Europene, a anuntat Comitetul Nobel vineri, 12 octombrie. Prestigiosul titlu recompenseaza eforturile depuse in ultimele 6 decenii de Uniunea Europeana si predecesorii sai pentru promovarea si mentinerea pacii, democratiei si drepturilor omului in Europa.

Chiar daca la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial visul unei Europe unite, puternice si stabile parea o himera, prin eforturi concertate si incredere reciproca, statele UE au facut ca pacea sa devina o realitate. „Rolul stabilizator al UE a transformat Europa dintr-un continent al razboiului intr-un continent al pacii”, a motivat Thorbjorn Jagland, presedintele Comitetului Nobel, decizia de acordare a premiului.

Astfel, dupa decenii de suferinta si razboi, Uniunea Europeana a adus impreuna natiunile Europei „in spiritul respectului pentru demnitate umana, libertate, democratie, justitie, statul de drept si drepturile omului”, dupa cum a afirmat astazi presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

In cadrul UE, inamici istorici precum Germania si Franta au devenit parteneri si aliati. Decalajul dintre est si vest a fost mult redus o data cu aderarea la UE a fostelor state socialiste din Europa Centrala si de Est. Totodata, ca urmare a obtinerii statutului de stat candidat, consolidarea democratiei si apararea drepturilor omului au devenit prioritati chiar si pentru statele europene slabite de conflicte etnice.

In prezent, Uniunea Europeana traverseaza o perioada dificila din punct de vedere economic, marcata de numeroase conflicte sociale. In acest context, Comitetul isi doreste ca UE sa se concentreze asupra celei mai importante realizari a sa: lupta pentru pace, reconciliere, democratie si drepturile omului. Acordarea premiului „este un mesaj adresat Europei, de a face tot ce este posibil pentru a pastra ceea ce s-a obtinut si a merge inainte”, considera Thorbjorn Jagland.

Aceeasi pozitie este impartasita si de presedintele Barroso. „Cel mai important mesaj pe care acest premiu il transmite lumii este ca proiectul european si Uniunea Europeana trebuie apreciate. Ele sunt importante nu doar pentru noi europenii, ci si pentru restul lumii”, a declarat acesta in cadrul unui interviu telefonic cu reprezentantii portalului nobelprize.org.

MAEur saluta primirea de catre UE a premiului Nobel pentru Pace

Ministerul Afacerilor Europene saluta acordarea premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat emis astazi de MAEur.

„Este un eveniment remarcabil, de recunoastere si omagiere a rolului esential jucat de Uniunea Europeana in mentinerea pacii si in asigurarea unei dezvoltari armonioase a continentului european, bazate pe solidaritate si cooperare”, a declarat ministrul afacerilor europene Leonard Orban.

„Acordata tocmai cand se implinesc 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul juridic de instituire a primei Comunitati Europene, aceasta distinctie readuce in prim plan valorile si principiile fundamentale a caror respectare este mai necesara decat oricand acum pentru ca Uniunea Europeana sa iasa intarita din dificila criza cu care se confrunta”, a adaugat Leonard Orban.

Sursa: www.nobelprize.org, www.maeur.ro

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: