Portalul privind transparenţa pentru cetăţenii UE!


Comisia Europeana a creat in 2012 un portal web care permite oricarui cetatean european sa ramana informat in timp real asupra ultimelor decizii luate de aceasta. Este vorba despre crearea site-ului “Transparence” care ofera acces direct la anumite documente oficiale cum ar fi declaratiile de venit ale comisarilor europeni. Initiativa de a a face publice date si documente oficiale de catre Comisia europeana nu dateaza din anul in curs, institutia comunitara facand lucrul acesta si inainte de anul 2012. Problema cu care se confrunta inainte tinea de dificultatea accesului la aceste date caci informatiile erau dispersate pe diferite site-uri ale Uniunii Europene.

Portalul “Transparence“ trimite cetateanul european interesat de situatia Uniunii spre platforme pertinente cum ar fi analizele de impact, lobbying, consultatii publice, legislatia Uniunii Europene.

Activitatea Uniunii Europene influenteaza viata cotidiana a milioane de cetateni, de aceea deciziile luate trebuie sa fie accesibile acestora, permitand individului sa-si exerseze in mod pertinent drepturile de cetatean european. In calitate de cetateni europeni, dispunem de dreptul de a cunoaste cum functioneaza institutille europene, cum sunt elaborate deciziile, cine participa la elaborarea acestora, care sunt beneficiarii fondurilor europene etc. Avem dreptul sa ne exprimam punctul de vedere, fie in mod direct, fie prin intermediul reprezentantilor nostri. Sa utilizam acest intrument care ne ofera oportunitatea de a ramane in contact cu actualitatile Uniunii Europene, dar care ne permite de asemenea sa participam la elaborarea legislatie sale.

Link: Uniunea Europeana

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: