Strategie CE pentru promovarea dezvoltării competențelor și acordarea de finanțare!


Comisia Europeana propune o serie de masuri de sprijin, atat la nivel national, cat si european, care prevad promovarea dezvoltarii competentelor si acordarea de finantare, anunta institutia pe site-ul propriu. In acest fel, industria culturala si creativa din Europa va deveni competitiva, va genera locuri de munca si va determina crestere economica.
Comisia invita tarile UE sa faca eforturi pentru a ameliora competentele si accesul la finantare, pentru a stimula competitivitatea, pentru a incuraja exporturile si pentru a consolida legaturile cu celelalte sectoare de activitate.
Astfel, la nivel european, Comisia propune folosirea strategica a tuturor fondurilor existente, inclusiv a bugetului de 1,8 miliarde de euro de care va dispune programul „Europa Creativa” in perioada 2014-2020. Masurile includ:
 incurajarea antreprenoriatului prin reducerea birocratiei pentru intreprinderile mici, care reprezinta un segment important al sectorului cultural si creativ
 dezvoltarea pietei digitale europene, de exemplu printr-o abordare comuna in ceea ce priveste protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si reducerea cantitatii de bunuri contrafacute vandute pe internet
 promovarea crearii de retele si a schimbului de bune practici la nivel european
 garantarea imprumuturilor bancare pentru a facilita accesul la finantare pentru intreprinderile si organizatiile din sectorul creativ
 sprijinirea masurilor care contribuie la formarea si atragerea publicului, testarea modelelor economice si cresterea exporturilor
 finantarea educatiei si formarii, de exemplu prin programul Erasmus pentru toti
 utilizarea unei din parti din fondurile existente pentru a spori contributia pe care o aduce cultura la dezvoltarea regionala si locala, atat in zonele urbane, cat si in cele rurale.
„Trecerea la tehnologiile digitale, globalizarea si evolutia obiceiurilor de consum sunt principalele provocari cu care se confrunta industria de astazi”, informeaza Comisia Europeana. De exemplu, spune sursa citata, companiilor din sectorul creativ le este greu sa atraga investitiile necesare pentru a achizitiona tehnologiile digitale care le-ar permite reducerea costurilor de productie si patrunderea pe piete noi.
In acest context, Comisia propune luarea unor masuri de sprijin, atat la nivel national, cat si european, care prevad promovarea dezvoltarii competentelor si acordarea de finantare.
„Acestea sunt cu atat mai importante cu cat Europa se afla in plina criza economica. Aproximativ 8,5 milioane de persoane isi desfasoara activitatea in sectorul creativ care include arhitectura, artizanatul artistic, patrimoniul cultural, design-ul, festivalurile, moda, cinematograful, muzica, artele vizuale si interpretative, bibliotecile, editurile, radioul si televiziunea”, puncteaza Comisia.
Potrivit Comisiei, noile masuri vor ajuta industria culturala si creativa din Europa sa devina mai competitiva si sa genereze locuri de munca si crestere economica.
Sursa: Comisia Europeana

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: