Beneficiarii programului POSDRU vor da statul român în judecată!

Image 
• Promisiunile de deblocare a finantarii proiectelor prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au ramas fara rezultat • Disperati, beneficiarii programului se gandesc sa apeleze la instantele de judecata pentru recuperarea banilor cheltuiti • „In masura in care vom considera necesar, vom ajunge si in instanta”, au declarat reprezentantii Fundatiei Pro Women

Beneficiarii ieseni ai Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) ameninta statul roman cu judecata. Acestia sunt nemultumiti ca Uniunea Europeana a suspendat platile in cadrul acestui program din cauza unor nereguli gasite in proiectele derulate in celelalte judete ale tari. Greutatile intampinate sunt destul de mari, acestia trebuie sa suporte datoriile acumulate in cateva luni de sute de mii de lei, dar si penalitatile catre bugetul de stat sau catre banci. „Din martie nu s-au mai facut plati. Beneficiarii au avut de suferit, nu si-au primit subventiile si cheltuielile de transport. Personalul nu si-a mai primit salariul. Avem aproximativ 430 de mii de lei de incasat pentru un singur proiect”, a declarat Monica Ghenghea, manager de proiect.

In cursul saptamanii trecute, beneficiarii programului POSDRU, ramasi fara fonduri in ultimul timp, au primit promisiuni de deblocare a platilor. Cu toate acestea, nu s-a facut nicio decontare pana in prezent. Cum nu mai au incotro, beneficiarii ieseni sunt hotarati sa apeleze la instanta pentru a-si recupera cheltuielile. „In cazul in care nu vom primi un raspuns favorabil in urma contestatiilor, urmatorul pas va fi actiunea in instanta. Suspendarea este o masura provizorie, sa vedem daca platesc si daca nu vom obtine un raspuns favorabil si vom epuiza toate metodele, vom ajunge in instanta”, a declarat Irina Barbalata, presedintele Fundatiei Pro Women.
Mai mult, beneficiarii sunt revoltati si de corectia de 25 la suta aplicata programelor operationale. Comisia Europeana a propus o corectie definitiva pentru sumele decontate in perioada 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012.

Acesta nu este primul demers al beneficiarilor ieseni care dau statul roman in judecata. In urma cu doar cateva luni, sase organizatii din Iasi au dat in judecata Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru nereturnarea TVA-ului pentru sumele cheltuite in cadrul unor proiecte.
Acestea recuperat de la AM POSDRU un total de peste 46 mii euro.

 
Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: