Coaliţia 52 a dus Legea transparenţei decizionale pe masa premierului!

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și reprezentanții a 40 de ONG-uri s-au întâlnit, marți 10 aprilie 2012, la guvern, pentru a discuta pe tema dialogului dintre guvern și societatea civilă.

Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu va analiza amendamentele propuse de Coaliția 52 privind Legea transparenței. Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy, a obținut, marți, asigurări în acest sens din partea premierului și a ministrului Justiției.

Președintele Academiei de Advocacy din Timișoara, Radu Nicosevici, a susținut amendarea Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Nicosevici a semnalat disfuncționalitățile de aplicare a acestei legi atât la nivel local, cât și la nivel central.

Liderul Academiei de Advocacy a solicitat premierului și ministrului Justiției să susțină transparența decizională, prin emiterea unui aviz favorabil la inițiativa legislativă de modificare a Legii 52/2003, depusă, în 27 martie, de 20 de parlamentari în Camera Deputaților.

Mihai Răzvan Ungureanu și Cătălin Predoiu l-au asigurat pe președintele Academiei de Advocacy că vor analiza atent disfunctionalitățile aplicării Legii transparenței decizionale, precum și inițiativa legislativă de modificare a Legii 52/2003. Cei doi urmează să-și prezinte public poziția față de amendamentele propuse de Coaliția 52.

Sursa: http://www.debanat.ro/2012/04/coalitia-52-a-dus-legea-transparentei-pe-masa-premierului/

Cu aceeaşi ocazie, premierul a declarat: „Cred că un dialog consolidat pe care deja l-am iniţiat cu reprezentanţii mediului de afaceri privat, un dialog consolidat cu sindicatele şi patronatele, cu reprezentanţii societăţii civile reflectă nu doar prin dialog, prin natura dialogului, cât prin rezultatele dialogului valoarea actului de guvernare. Politicile publice pe care acest guvern le planifică trebuie să treacă prin dialogul dintre dumneavoastră şi administraţia centrală, dintre patronate şi administraţia centrală, organizaţiile non-guvernamentale. Deschidem acest lucru, evident, mergând, cum bine spuneţi, pe temeiul legii existente şi încercând să aducem dialogul social în epicentrul activităţii noastre administrative, acolo unde –i este de fapt locul. Punctul cel mai important – sunt un adept fără limite al transparentizării actului public. Consider că este un pariu esenţial al oricărei guvernări şi îmi doresc ca, dincolo de respectarea întocmai a instrumentului celui mai puternic pe care societatea civilă îl are, în speţă, Legea 544/2001, ca această guvernare să seteze un precedent pe care apoi toate guvernările ulterioare să-l respecte întocmai. Actul public trebuie să fie public şi în sensul cunoaşterii sale în cele mai mici articulaţii ale societăţii româneşti. Legea 544/2001 este lege ale cărei prevederi nu pot fi negociate şi nu pot fi contestate. Respectarea ei înseamnă, în acelaşi timp, şi certificatul de calitate al bunei guvernări. „.

Sursa: http://www.gov.ro/premierul-ungureanu-cred-in-capacitatea-ong-urilor-de-a-reprezenta-in-ansamblu-societatea-romaneasca__l1a116680.html

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: