COMUNICAT DE PRESĂ post-publicare Raport sinteză al primei conferinţe naţionale a organizaţiilor studenţeşti basarabene din România

“INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN” 

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA BACĂU, ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI și LIGA STUDENȚILOR BASARABENI DIN GALAȚI au organizat în data de sâmbătă, 17 martie 2012, la Centrul Internaţional de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” din Bacău, în Sala de Consiliu, începând cu ora 10.00:

CONFERINŢA NAŢIONALĂ

A ORGANIZAŢIILOR STUDENŢEŞTI BASARABENE DIN ROMÂNIA

cu tema “INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN”

În contextul Strategiei Europa 2020, agenda de lucru a primei conferinţe naţionale a ONG-urilor basarabene din România a cuprins:

–          comunicări cu privire la organizaţiile guvernamentale ca entităţi asociative şi importanţa implicării structurilor de conducere/colaboratorilor în susţinerea intereselor legitime pentru care au fost înfiinţate;

–          dezbateri în scopul evaluării obiectivelor, metodelor şi mijloacelor de dezvoltare a ONG-urilor studenţilor basarabeni care studiază în România;

–          analiza rolului organizaţiilor studenţeşti basarabene şi a modalităţilor de implicare a acestora în susţinerea eforturilor statului moldovean în procesul de integrare europeană.

Scopul urmărit al evenimentului a fost formularea unei rezoluţii care va servi drept bază pentru viitoarele proiecte strategice derulate de către ONG-urile studenţeşti basarabene din România. Dezbaterile au avut loc pe marginea următoarelor subiecte expuse de către organizatorii conferinţei în invitaţia către studenţii basarabeni:

  1. 1.      Rolul organizaţiilor studenţeşti basarabene şi a modalităţilor de implicare a acestora în susţinerea eforturilor statului moldovean în procesul de integrare europeană;
  2. 2.      Propuneri de măsuri pentru impulsionarea activităţii structurilor non-guvernamentale în proiecte de tutoriat şi integrare a elevilor şi studenţilor basarabeni în sistemul de învăţământ românesc;
  3. 3.      Principalele dificultăţi pe care le întâmpină studenţii basarabeni aflaţi la studii în România şi soluţionarea acestora.

Raportul sinteză al primei conferinţe naţionale a organizaţiilor studenţeşti basarabene din România cuprinde prelucrarea punctelor de vedere exprimate de participanţii la eveniment, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti basarabene din Alba Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj, Craiova, Iași, Galați, Suceava, Oradea, Ploiești, Târgoviște.

La finalul primei Conferințe Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti Basarabene din România cu tema „Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi rolul studenţilor basarabeni în susţinerea vectorului european”, concluziile studenţilor basarabeni reflectă importanța și necesitatea unei voci unitare puternice, care să se facă auzită la nivelul autorităților publice și decidenților politici de pe cele două maluri ale Prutului, prin constituirea unei federații naționale a organizaţiilor studenţeşti basarabene din România, la baza căreia să stea principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene: demnitatea umană, libertatea, democraţia, solidaritatea, egalitatea de şanse și statul de drept.

Raportul sinteză a fost transmis mass-mediei, decidenţilor din MECTS, de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Centrul Român de Politici Europene, precum şi tuturor persoanelor interesate de subiect. Raportul poate fi consultat, împreună cu celelalte documente ale primei conferinţe naţionale a ONG-urilor studenţeşti basarabene din România, la adresele web: https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com; http://asociatiapanhalippa.blogspot.com.

 

Informaţii suplimentare:

Virginia – Smărăndiţa Brăescu

Tel: 0740367379 sau 0742754259;

E-mail: comunitateadeadvocacy@gmail.com

https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com

http://asociatiapanhalippa.blogspot.com

 

Mihai Creţu

Preşedinte, Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi

http://www.lsbg.ro/; Tel: 0757373706

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: