Planul National de Actiune pentru implementarea angajamentelor asumate prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa

Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica vineri, 16 martie 2012, proiectul Planului National de Actiune pentru implementarea angajamentelor asumate prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa.

Transparenţa faţă de cetăţeni şi faţă de societatea civilă este unul dintre cele 13 principii de guvernare statuate în Programul Executivului pentru anul 2012.

Transparenţa cheltuielilor publice, îmbunătăţirea procesului de consultare în etapele de elaborare a politicilor publice, transparenţa procedurilor de achiziţii publice şi a desfăşurării proiectelor finanţate din fonduri structurale reprezintă totodată priorităţi menţionate în cadrul Programului de Guvernare.

Principalele tipuri de intervenţii vizează:

– participarea cetăţenilor la gestionarea vieţii politice şi implicarea activă în procesul decizional;

– facilitarea accesului publicului la informaţii în format open data;

– creşterea gradului de acces a publicului la informaţii şi servicii publice  furnizate online.

Strategia pentru o Reglementare Mai Bună (2008 – 2013) pune un accent deosebit pe îmbunătăţirea procesului de consultare cu societatea civilă, în special pe dezvoltarea unei culturi a comunicării între administraţia publică centrală şi cei interesaţi încă din etapele incipiente ale elaborării reglementărilor.

PARTICIPAREA CETĂŢENILOR LA GESTIONAREA VIEŢII POLITICE ŞI IMPLICAREA ACTIVĂ ÎN PROCESUL DECIZIONAL

1. Iniţierea unei dezbateri publice ample pe tema Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

Prin acest demers Guvernul iniţiază evaluarea ex-post a implementării Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi a Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Ca parte integrantă a acestei evaluări se va lansa un proces amplu de dezbatere şi consultare publică pe marginea celor două legi, la aproximativ 10 ani de la intrarea lor în vigoare. Până la sfârşitul anului în curs, Guvernul îşi propune să aibă o imagine clară atât asupra rezultatelor implementării acestor acte normative, cât şi cu privire la eventualele direcţii de amendare a acestora.

MONITORIZARE

Îndeplinirea măsurilor asumate prin planul de acţiune va fi monitorizată prin intermediul Platformei de cooperare cu societatea civilă constituită prin Strategia Naţională Anticorupţie. Conform obligaţiilor asumate prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, România urmează să prezinte primul raport anual de analiză a modului de implementare a obligaţiilor asumate prin Planul de Acţiune în termen de un an de la data depunerii acestuia pe portalul Iniţiativei.

Sursa: Juridice.ro

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: