Comunicat de presă

COMUNICAT DE PRESĂ

18 FEBRUARIE 2012

ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA BACĂU, ASOCIAŢIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA – FILIALA “PANTELIMON HALIPPA” ONEŞTI şi LIGA STUDENŢILOR BASARABENI DIN GALAŢI au organizat sâmbătă, 17 martie 2012, ora 10:00, la Centrul Internaţional pentru Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” din Bacău, în Sala de Consiliu:

PRIMA CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ 

A ORGANIZAŢIILOR STUDENŢEŞTI BASARABENE DIN ROMÂNIA cu tema “INTEGRAREA REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ şi ROLUL STUDENŢILOR BASARABENI ÎN SUSŢINEREA VECTORULUI EUROPEAN”

Au fost prezenti reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti basarabene din Alba Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj, Craiova, Iași, Galați, Suceava, Oradea, Ploiești, Târgoviște și au transmis susținerea lor și alte organizații similare din Constanța, Sibiu și Timișoara.

La deschiderea lucrărilor conferinţei, au luat cuvântul Corneliu Pricope, directorul Centrului de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” din Bacău, Ionuț Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău, Prof.univ.dr. Vasile Puiu, președintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia și Bucovina – Filiala Bacău și Dl. Ing. Constantin Rusanovschi, președintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia și Bucovina – Filiala “Pantelimon Halippa” Oneşti.

În cadrul conferinței, au fost organizate patru ateliere tematice de lucru în scopul evaluării obiectivelor, metodelor şi mijloacelor de dezvoltare a ONG-urilor studenţilor basarabeni din România. Au urmat dezbateri în plen pentru a analiza rolul organizaţiilor studenţeşti basarabene şi a modalităţilor de implicare a acestora în susţinerea eforturilor statului moldovean în procesul de integrare europeană.

Concluziile conferinței naţionale de la Bacău reflectă importanța și necesitatea unei voci unitare puternice, care să se facă auzită la nivelul autorităților publice și decidenților politici de pe cele două maluri ale Prutului, prin constituirea unei federații naționale a organizaţiilor studenţeşti basarabene din România, la baza căreia să stea principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene: demnitatea umană, libertatea, democraţia, solidaritatea, egalitatea de şanse și statul de drept.

Toți studenţii basarabeni prezenți la Conferinţa Naţionala de la Bacău au apreciat ca fiind imperios necesară organizarea la nivel federativ, cu accent pe elaborarea și depunerea unor proiecte comune în vederea obținerii de finanțări nerambursabile, identificarea de noi linii de finanțare pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele desfășurate pe cuprinsul întregii țări şi care vizează în principal: parteneriate sustenabile cu diferiţi actori sociali, donații de carte românească, organizarea de campanii informative și festivaluri tematice, training, tutoriat şi o mai bună comunicare cu MECTS pentru integrarea elevilor şi studenţilor basarabeni în sistemul de învăţământ din România în principal şi societatea românească în general.

Detalii suplimentare despre Conferinţa Națională puteți solicita la:

Virginia – Smărăndiţa Brăescu: tel: 0740367379 sau 0742754259;

Mihai Crețu (Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi): tel. 0757373706 sau 0728582808

Materialele Conferinței vor putea fi accesate în curând, în principal pe site-urile: https://comunitateadeadvocacy.wordpress.comhttp://asociatiapanhalippa.blogspot.com; http://www.lsbg.ro/http://www.probasarabiabacau.ro; http://www.basarabia-bucovina.ro/

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: