Amendamente pentru modificarea Legii 52/2003!

Dragi membri ai Coaliției 52,

Am început anul cu planuri mari de viitor. Unul din aceste planuri este stabilirea unui dialog real și onest între societatea civilă și decidenții publici.
Vrem o clasă politică responsabilă și care să ne respecte. Vrem legi dezbătute eficient, care să rezulte în urma dialogului dintre noi, reprezentanții societății civile, și cei pe care i-am ales să ne conducă destinele. Dar și societatea civilă trebuie să dovedească că este o putere prin implicare și responsabilitate.

Aceasta este miza noastră și de aici a pornit demersul de a modifica Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Cele patru amendamente: mărirea perioadei de consultare, introducerea unei proceduri unitare de dezbatere publică, sancțiuni pentru șefii instituțiilor care nu respectă Legea 52, nulitate pentru acele acte normative care au respectat procedura prevăzută de Legea 52, vor asigura un dialog între noi și autoritățile publice, eficient și calat pe rezultate. 

Au trecut șase săptămâni de când s-a născut Coaliția 52. Prima strigare am auzit-o în 25 ianuarie 2012, când  am deschis lista adeziunilor. Astăzi suntem 376 cetățeni și reprezentanți ai societății civile în formele ei organizate care susținem această cauză.

Ce am realizat până acum?

– Am lansat Coaliția 52 la nivel național, în cadrul unei conferințe multiplex;
– Liderii Coaliției 52 de la nivel local, din 20 de orașe, au organizat conferințe de presă și au anunțat organizarea de mese rotunde la care au fost invitați parlamentari și autorități locale și județene;
– Tot liderii locali au organizat în 20 de orașe mese rotunde cu tema “Respect și responsabilitate în dialog” și au obținut susținerea a 62 de parlamentari pentru modificarea Legii 52/2003; Au fost colectate la mesele rotunde puncte de vedere pentru îmbunătățirea și stabilirea formei finale a amendamentelor propuse de Coaliție,
– Am evidențiat poziția parlamentarilor față de amendarea Legii 52/2003 prin intermediul unei hărți virtuale ce poate fi accesată la adresa: http://advocacy.ro/actiune/147/evenimente

În cazul în care aveți puncte de vedere privind amendamentele Legii 52/2003 le puteți transmite până în 12 martie 2012, ora 15:00 la adresa de email: coalitia52@advocacy.ro.
Pentru o colectare acurată și eficientă vă rog să evidențiați într-un tabel, după modelul atașat, articolul de lege vizat în vigoare, modificarea sau completarea propusă și motivul pe scurt.

Până la finalul lunii martie urmează să programăm întâlniri cu liderii grupurilor parlamentare și cu reprezentanții Guvernului. Vom contacta liderii puterii și ai opoziției și ne vom adresa Administrației Prezidențiale. Le vom prezenta toate  avantajele demersului nostru, indiferent de tabăra în care ne aflăm.
Partea cea mai dificilă și cel mai mare efort, mobilizarea și organizarea noastră, a trecut.
Efortul acum constă în determinarea noastră de a merge mai departe, de a promova cât de mult putem necesitatea îmbunătățirii Legii 52/2003.  Stă în puterea noastră să nu renunțăm, să întărim rândurile, să fim și mai mulți și să avem o voce unică: să cerem respect și dialog.

Rămânem în legătură și vă ținem la curent cu ce se întâmplă nou!
Aveți încredere că împreună putem reuși!
Felicitări și mulțumiri tuturor celor care s-au implicat și au pus umărul la urnirea ideii și la organizarea evenimentelor!
Urmăriți activitatea Coaliției 52 la adresa www.advocacy.ro

Cu respect și prietenie,
Secretariatul Coaliției 52 – Academia de Advocacy,
prin președintele Radu Nicosevici
Tel. 0722.503.136, e-mail: radu.nicosevici@advocacy.ro

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: