COMUNICAT DE PRESĂ

                                                                                                                                17 februarie 2012

DESCHIDEM CALEA PENTRU RESPECT ȘI DIALOG

Ştim şi simţim cum toţii că starea actuală a economiei şi societăţii române, în general, nu este deloc îmbucurătoare.

Conform studiilor de specialitate, una din cauzele deloc de neglijat acestei situaţii ţine de lipsa de transparenţă a deciziilor autorităţilor şi de lipsa actului de consultare a celor ce sunt ulterior puşi să aplice deciziile şi hotărârile.

Starea generală a comunităţii judeţului nostru este una de nemulţumire.

Mulţi concetăţeni sunt nemulţumiţi de taxele mari şi de lipsa de preocupare a autorităţilor pentru promovarea economiei, atragerea de investiţii, investitori şi a programelor de sprijinire a întreprinzătorilor, preţurile utilităţilor, lipsa de infrastructură etc.

Decizia pentru cheltuirea banului public este însă la autoritățile locale, judeţene şi naţionale.

Pentru luarea unor decizii corecte, în acord cu nevoile comunităţii, există Legea 52/2003, care oferă tuturor dreptul de a fi informaţi cu privire la intenţiile de cheltuire a banului public dar şi de a interveni cu propuneri.

În acest context, membrii COALIȚIEI 52 din Bacău au organizat la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Bacău,

MASA ROTUNDĂ

„Mai mult respect în relația dintre autoritățile publice și cetățeni prin modificarea Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică”

 

Au fost prezenţi, direct sau prin reprezentanţi, patru parlamentari ai judeţului, Instituţia Prefectului – Judeţul Bacău, Camera de Comerţ şi Industrie Bacău, Patronatul IMM-urilor Bacău, Patronatul Prestatorilor din Servicii Bacău, Patronatul Comercianţilor Bacău, Centrul Regional de Mediere Bacău, Sindicatul Profesorilor Oneşti, ONG-uri şi mass media.

S-a prezentat opiniei publice rezultatul cercetării realizate de Academia de Advocacy Timişoara privind modalitatea în care primăriile de municipii, consiliile județene și ministerele înțeleg să respecte prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Concluziile cercetării reflectă dezinteresul majorității autorităților publice fată de dialogul cu cetățeanul, fapt care poate duce la descurajarea celor care doresc să fie consultați și implicați în luarea deciziilor.

Materialele care au stat la baza elaborării studiului pot fi accesate la  www.advocacy.ro.

Apoi au fost prezentate propunerile de amendamente la legea amintită. Acestea se referă, în principal, la mărirea la 90 de zile a perioadei alocate consultărilor, organizării dezbaterilor publice şi la responsabilizarea, sancţionarea celor care nu respectă prevederile legii.

Toţi cei prezenţi au apreciat iniţiativa COALIŢIEI 52 şi au declarat ca susţin modificarea Legii 52 în sensul celor precizate. Până în prezent şi-au declarat susţinera următorii parlamentari ai judeţului Bacău: Elena Mitrea, Valerian Vreme, Gheorghe Antochi şi Ionel Palăr. După colectarea amendamentelor şi consultarea specialiştilor, Legea va fi asumată de un grup de parlamentari şi supusă procedurilor de aprobare în Parlament.

Până în prezent, la Coaliția 52 au aderat 254 de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, membri de sindicat și de patronat, din toată țara.

Demersuri similare cu cele desfășurate au avut loc în 20 de orașe din România.

Detalii despre demersurile Coaliției 52 puteți solicita la:

  • Mihai TULBURE –  0744.708317
  • Cătălina AMĂRIUŢEI – 0743.581456
  • Cătălin GAMAN – 0740.899911
  • Robert – Ionuţ CHIRIAC- 0745.147471
  • Virginia – Smărăndiţa BRĂESCU – 0742.754259

Mihai TULBURE, Director General Camera de Comert si Industrie Bacau                                                                                                                                                                                                                                                        

Radu NICOSEVICI, Preşedinte Academia de Advocacy

                                                                                                                                                                                                                                                            

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: