Coaliția 52 contează, de astăzi, pe susținerea a 55 de parlamentari!

Membrii Coaliției 52 din țară au organizat astăzi, în 17 orașe reședințe de județ, mese rotunde cu tema “Respect și responsabilitate pentru dialog”, la care au fost invitați parlamentari, consilieri locali și județeni și alți reprezentanți ai autorităților și partidelor politice. Acestora le-au fost prezentate amendamentele propuse pentru modificarea Legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică.

Propunerile Coaliției 52 au fost dezbătute împreună cu parlamentari și invitați din partea autorităților județene și locale la Cluj, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Reșița, Deva, Timișoara, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Alexandria,Tulcea, Bacău, Iași, Ploiești, Craiova, Suceava și București.

Prin modificarea și completarea legii cu aceste amendamente, Coaliția 52 dorește să ofere un cadru real și onest pentru consultarea societății civile atunci când autoritățile intenționează să ia decizii. Amendamentele vizează:

·        mărirea perioadei de consultare publică;

·        organizarea dezbaterilor publice după o procedură unitară;

·        sancțiuni directe pentru șefii instituțiilor în care nu se respectă Legea 52.

Toți cei 55 de parlamentari care au participat la mesele rotunde din întreaga țară au declarat că vor susține demersul Coaliției 52 și au fost de acord cu nevoia de schimbare a legii astfel încât aceasta să devină funcțională. Au fost colectate și observații privind textul amendamentelor. Între acestea amintim: sancțiunile pentru șefii instituțiilor publice să fie administrative și nu materiale, perioada de consultare să fie diferită pentru instituțiile locale, județene sau naționale.

Amendamentele revizuite în urma observațiilor colectate vor fi transmise parlamentarilor din toate județele țării, în scopul inițierii propunerii legislative de modificare a Legii 52/2003 în Parlamentul României.

Totodată, amendamentele vor fi transmise și Guvernului care, de asemenea, poate solicita modificarea Legii 52/2003.

Cu ocazia prezentării programului de guvernare, în Parlamentul României, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat: “Chiar dacă de multe ori este mai eficient pentru un Guvern să își atingă obiectivele urmărind drumul cel mai scurt, acest Guvern nu va pierde din vedere consultarea cu partenerii de dialog social și organizațiile societății civile.”

Toate persoanele interesate pot afla cine sunt parlamentarii care susțin Coaliția 52, accesând harta interactivă de pe site-ul www.advocacy.ro, după ce vor fi centralizate rezultatele meselor rotunde din toată țara.

Detalii despre demersul Coaliției 52 puteți obține de la:

Radu Nicosevici, membru Coaliția 52, Timișoara

Tel. 0722.503.136; e-mail: radu@advocacy.ro

Web: Partener Activ si Implicat

Detalii despre demersurile Coaliției 52 Bacău puteți solicita la:

  • Mihai TULBURE –  0744.708317
  • Cătălina AMĂRIUŢEI – 0743.581456
  • Cătălin GAMAN – 0740.899911
  • Robert – Ionuţ CHIRIAC- 0745.147471
  • Virginia – Smărăndiţa BRĂESCU – 0742.754259

Web: Comunitatea de Advocacy

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: