INVITAŢIE MASĂ ROTUNDĂ – „Mai mult respect în relația dintre autoritățile publice și cetățeni”

 

INVITAŢIE MASĂ ROTUNDĂ

 

Stimaţi colegi, parteneri și colaboratori,

Ştim şi simţim cum toţii că starea actuală a economiei şi societăţii româneşti, în general, nu este deloc îmbucurătoare.

Conform studiilor de specialitate, una din cauzele deloc de neglijat acestei situaţii ţine de lipsa de transparenţă a deciziilor autorităţilor şi de lipsa actului de consultare a celor ce sunt ulterior puşi să aplice deciziile şi hotărârile.

Starea generală a comunităţii judeţului nostru este una de nemulţumire.

Mulţi concetăţeni sunt nemulţumiţi de taxele mari şi de lipsa de preocupare a autorităţilor pentru promovarea economiei, atragerea de investiţii, investitori şi a programelor de sprijinire a întreprinzătorilor, preţurile utilităţilor, lipsa de infrastructură etc.

Decizia pentru cheltuirea banului public este însă la autoritățile locale, judeţene şi naţionale.

Pentru luarea unor decizii corecte, în acord cu nevoile comunităţii, există Legea 52/2003, care oferă tuturor dreptul de a fi informaţi cu privire la intenţiile de cheltuire a banului public dar şi de a interveni cu propuneri.

În acest context, membrii COALIȚIEI 52 din Bacău vă invită la

MASA ROTUNDĂ

„Mai mult respect în relația dintre autoritățile publice și cetățeni prin

modificarea Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică”

Vineri, 17 februarie 2012, 0ra 12.00, Prefectura Bacău, Sala Mică

Pentru a dezbate amendamentele la Legii 52/2003, pe care COALIȚIA 52 le consideră imperios necesare, sunt invitaţi: parlamentarii județului, reprezentanții autorităților judeţene şi locale, ONG-uri, patronatele şi sindicatele.

Cu această ocazie, vom prezenta opiniei publice rezultatul cercetării realizate de Academia de Advocacy Timişoara privind modalitatea în care primăriile de municipii, consiliile județene și ministerele înțeleg să respecte prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Concluziile cercetării reflectă dezinteresul majorității autorităților publice fată de dialogul cu cetățeanul, fapt care poate duce la descurajarea celor care doresc să fie consultați și implicați în luarea deciziilor.

Materialele care au stat la baza elaborării studiului pot fi accesate la  www.advocacy.ro.

Până în prezent, la Coaliția 52 au aderat 254 de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, membri de sindicat și de patronat, din toată țara. Demersuri similare cu cele desfășurate în localitatea noastră vor avea loc în 20 de orașe din România.

La finalul meselor rotunde, Coaliția 52 va prelua din toată țara, punctele de vedere ale parlamentarilor, consilierilor locali și județeni, primarilor, președinților de consilii județene, în susținerea amendamentelor propuse.

Pentru confirmări şi informaţii vă stăm la dispoziţie la tel. 0740899911;

e-mail: comunitateadeadvocacy@gmail.com

Aşteptăm cu interes proxima întâlnire, asigurându-vă de consideraţia şi respectul nostru.

Cu stimă,

Cătălin GAMAN

Prim-Vicepreşedinte al CENTRULUI REGIONAL DE MEDIERE Bacău

_____________________________________________________________________________________________

Secretariatul Coalitiei 52: Asociatia Academia de Advocacy

Timisoara, Bd. Republicii nr.9, 300159; Tel: 0256.403840; Fax: 0256.403841; Email: office@advocacy.ro

www.advocacy.ro   www.implicat.info   www.transparenta.ro

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: