Invitaţie de presă

Invitaţie de presă

Membrii Coaliţiei 52 din Bacău vă invită să participaţi vineri, 17 februarie, la masa rotundă “Respect şi responsabilitate pentru dialog”, la care parlamentarii din judeţ, membrii Consiliului Judeţean Bacău şi cei ai Consiliului Local Bacău au fost invitaţi să-şi exprime susţinerea faţă de amendarea Legii 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Coaliţia 52 a pornit acest demers de schimbare a Legii 52/2003 din dorinţa de a îmbunătăţii dialogul cu autorităţile, de a oferi un cadru real şi corect pentru reprezentanţii societăţii civile dornici să ia parte la procesul de luare a deciziei publice. În acest sens, sunt propuse patru amendamente pentru modificarea acestui act normativ. La masa rotundă, parlamentarii şi membrii celor două consilii au ocazia să valideze aceste propuneri, să facă observaţii pentru îmbunătăţirea lor, astfel încât forma finală a amendamentelor să fie preluată pentru modificarea Legii 52/2003.

Această iniţiativă a reprezentanţilor societăţii civile, constituiţi în Coaliţia 52, a apărut în urma protestelor din ţară, a criticilor faţă de autorităţile care nu sunt transparente şi astfel lasă impresia că “permit” apariţia faptelor de corupţie. De asemenea, în ultimele săptămâni, liderii publici şi politici precum preşedintele Traian Băsescu, noul prim-ministru Traian Răzvan Ungureanu, executivul USL prin Victor Ponta şi Crin Antonescu, au declarat că fără dialog este imposibilă o guvernare eficientă şi în acord cu nevoile românilor.

Schimbarea Legii 52/2003, aşa cum o propune Coaliţia 52, va asigura acest dialog.

Pentru a asculta propunerile Coaliţiei 52 şi pentru a vedea reacţia parlamentarilor şi consilierilor locali şi judeţeni faţă de “oferta de comunicare” a societăţii civile, vă aşteptăm vineri, 17 februarie, de la ora 12:00, la Prefectura Bacău, în Sala Mică.

Coaliţia 52 organizează în 17 februarie 2012 evenimente similare în alte aproape 20 de localităţi din ţară, pentru a consulta cât mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor cu privire la acest demers.

Vă rugăm să confirmaţi participarea Dumneavostră la la tel. 0740899911 sau e-mail: comunitateadeadvocacy@gmail.com, până la data 16.02.2012.

Persoană de contact: Cătălin GAMAN

Prim-Vicepreşedinte al CENTRULUI REGIONAL DE MEDIERE Bacău

 este formată din cetăţeni şi asociaţii legal constituite, care cunosc şi au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică din România, cu precădere în cadrul proiectului ,,Partener activ şi implicat”. Scopul Coaliţiei este de a impune modificări ale legii care să garanteze consultări publice corecte şi oneste, inclusiv sancţiuni pentru cei care o încalcă.

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: