Fiti alaturi de noi in coalitia52!

Chemarea la acțiune – Comunitatea de Advocacy invita ONG-urile sa fie parte din coalitia 52!

Reformele dureroase impuse cu forţa, sub pretextul urgenţei se dovedesc reversibile şi nesustenabile pe termen lung.

Politicile publice bazate pe transparenţă, comunicare, dialog şi argumente au şanse mai mari să câştige mintea şi inima publicului. Este lecţia învăţată din 20 de studii de caz privind succesul reformelor structurale în statele membre OECD.

Pentru stimularea democraţiei participative, începând cu 1 ianuarie 2012, Comisia Europeană pune la dispoziţia organizaţiilor neguvernamentale o perioadă de cel puţin 12 săptămâni pentru a formula observaţii cu privire la proiectele de noi politici şi acte legislative, comparativ cu perioada de 8 săptămâni legiferată anterior.

Pe această temă, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a declarat: „Pentru a avea garanţia că politicile noastre dau rezultate, este esenţial să îi ascultăm pe cei care vor fi afectaţi de ele. Prelungind perioada dedicată consultărilor, vom acorda o mai mare greutate vocii cetăţenilor, întreprinderilor şi organizaţiilor care ne ajută să ne modelăm politicile în beneficiul tuturor.”

Comunicarea Comisiei Europene intitulată „Reglementarea inteligentă în Europa” subliniază că luarea de măsuri doar la nivelul UE nu va fi suficientă pentru a realiza obiectivele de reglementare inteligentă. Aceasta trebuie pusă în aplicare şi la nivel naţional, în fiecare dintre statele membre, de exemplu prin implicarea părţilor interesate în dezbaterea largă a măsurilor care vizează punerea în aplicare sau transpunerea legislaţiei UE.

România este departe de standardele europene în domeniul transparenţei decizionale.

Secretariatul General al Guvernului, în Raportul de monitorizare a implementării Legii 52/2003 pentru anul 2010, concluzionează că ,,a sosit timpul unor schimbări calitative în relaţia dintre instituţia publică şi cetăţean, care să alinieze efectiv practica transparenţei instituţionale din România cu standardele curente de la nivel european.”

Suntem cu toţii conştienţi de utilitatea, dar şi de limitările Legii 52/2003 în forma sa actuală ca instrument pentru influenţarea politicilor publice şi pentru exprimarea opiniilor grupurilor legitime de interese din societatea civilă.

Zece zile calendaristice – dintre care doar 6 zile lucrătoare – sunt insuficiente pentru analiza temeinică a unui proiect legislativ şi pentru formularea unui document de poziţie consistent, care să reflecte prin consens interesele unei organizaţii sau coaliţii.

În lipsa unor sancţiuni administrative aplicabile direct decidentului politic şi a nulităţii de drept a actelor normative adoptate cu încălcarea Legii 52, aceasta este sistematic încălcată de autorităţi sau este respectată formal, în litera, nu şi în spiritul său.

Neavând reguli minimale unitare de dialog, procesul de consultare publică pierde foarte mult în consistenţă şi conţinut, demotivând şi demobilizând participarea civică.

Agora cere un dialog civic şi social real, fără consultări formale, iar decidenţii par mai pregătiţi ca oricând la negocieri şi compromis.

Acum e momentul să acţionăm dacă vrem să avem o Lege 52 aşa cum vrea societatea civilă!

Aderă la Coaliţia 52, exprimându-ţi astfel susţinerea pentru revendicările legitime ale societăţii civile!

Declară-ţi adeziunea aici

Lista de adeziuni rămâne deschisă, dar membrii fondatori ai coaliţiei care aderă până vineri, 27 ianuarie, la orele 11 vor fi aduşi la cunoştinţa mass-media locale şi naţionale cu ocazia lansării publice a campaniei de advocacy pentru amendarea Legii 52.

Documentaţia pentru susținerea amendamentelor propuse de Coaliţia 52 poate fi consultată la www.advocacy.ro parțial, din 26 ianuarie 2012, și integral, începând cu orele 1100, 27 ianuarie 2012.

Radu Nicosevici,

preşedintele Academiei de Advocacy,

în numele Comitetului de Iniţiativă al Coaliţiei 52

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: