FII PARTE DIN COALITIA ONG 2012!

Transparenţa alocării fondurilor nerambursabile de la bugetul local pentru societatea civilă

Alocarea finanţărilor nerambursabile de la bugetul local trebuie să fie argumentată atât la nivelul proiectelor de interes local, cât şi la nivelul finanţării. De aceea, organizarea şi finanţarea proiectelor de interes local trebuie făcută în aşa manieră încât să asigure transparenţa alocării fondurilor şi utilizarea lor în cel mai eficient mod. Interesele decidentului şi interesele diferitelor categorii de public ţintă ale societăţii civile au nevoie de un numitor comun. Altfel spus, este important atât nivelul finanţării, dar mai ales modul cum sunt utilizate aceste resurse.

În acest sens, transparenţa decizională prezentă la toate nivelurile în care se alocă resursele publice este esenţială societăţii civile pentru eficientizarea şi creşterea responsabilităţii sociale.

Ca atare, este esenţial să fie public modul în care respectivele alocări financiare răspund obiectivelor principale de politică publică locală, respectiv modul în care alocarea fondurilor nerambursabile corespunde obiectivelor proiectelor beneficiare ale grupului-ţintă.

Alocarea fondurilor trebuie făcută competitiv, prin selectarea proiectelor strategice de interes local care răspund cel mai bine priorităţilor si nevoilor de politică publică stabilite în Strategia de dezvoltare locală a fiecarui municipiu.

După 6 ani de la apariţia legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, constatăm totuşi caracterul formal al aplicării acestei legi şi al transparenţei alocărilor fondurilor publice.

Societatea civilă activă şi implicată este invitată să răspundă unor întrebări care să constituie fundamentul pentru elaborarea unei proceduri standardizate, transparente şi unitare de acordare a fondurilor nerambursabile de la bugetele locale pentru societatea civila, după cum urmează:

– Consideraţi că Strategia de dezvoltare locală răspunde priorităţilor şi nevoilor de finanţare ale ONG-urilor locale?
– Care sunt criteriile care ar trebui să stea la baza determinării domeniilor ce vor fi finanţate din fonduri nerambursabile de la bugetul local? Pot avea un rol ONG-urile în determinarea domeniilor prioritare?
– Cum po fi alocate în mod echitabil fonduri nerambursabile de la bugetul local între domeniile considerate a fi prioritare?
– Care ar fi principalele criterii unitare de evaluare a proiectelor finanţate de la bugetul local?
– Sunt procedurile actuale de alocare a fondurilor nerambursabile de la bugetul local suficient de transparente? Cum ne asigurăm că nu conduc la atribuiri netransparente şi preferenţiale?
– În ce măsură poate constitui o analiză de impact a proiectelor finanţate anterior un reper în eficientizarea alocării resurselor de la bugetul local?

ONG-urile au acum, in Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii 2012, mai mult ca oricand, acest rol mediator intr-o lume fragmentata si schimbatoare, pentru a restabili legaturile firesti intre generatii si intre diferitii actori sociali, cu scopul de a promova educatia altfel, dincolo de interesele imediate şi specifice, si de a pregati liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice.

Lista este deschisa… Va invitam cu drag si incredere alaturi de noi pentru a sustine si promova impreuna educatia pentru transparenta decizionala, responsabilitate sociala si dezvoltare sociala durabila, printr-o alternativa non formala si integrativa de stimulare a creativitatii si inteligentei sociale, in scopul dezvoltarii in randul populatiei a atitudinilor prosociale si a competentelor antreprenoriale si de leadership, prin metode placute de invatare rapida pe parcursul intregii vieti.

COMUNITATEA DE ADVOCACY

https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com

comunitateadeadvocacy@gmail.com

comunitateadeadvocacy@yahoo.com 

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: