Comunicat de presă post-prezentare Raport Sinteză al Audierii Publice

ONEŞTI18 ianuarie 2012

 COALIŢIA DE LOBBY ŞI ADVOCACY ONEŞTI a organizat în data de 17.01.2012, ora 12:00, în sala de conferinţe de la Primăria veche, str. Poştei, nr.1, o conferinţa de presă cu tema: “Transparenţa alocării fondurilor nerambursabile de la bugetul local pentru societatea civilă”.

În cadrul conferinţei de presă a fost făcută prezentarea de ansamblu a proiectului societăţii civile din Oneşti, derulat de către COALIŢIA DE LOBBY ŞI ADVOCACY ONEŞTI, cu susţinerea tehnică a Academiei de Advocacy şi a demersului de advocacy – audierea publică pe tema transparenţei alocării fondurilor nerambursabile de la bugetul local pentru societatea civilă, care a avut loc marţi, 20 decembrie 2011, ora 16:30, la sediul Filialei Cozânzeana a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Oneşti, Bacău şi care face parte din ciclul de consultări publice pe subiectul „Vizibilitatea ONG-urilor şi transparenţa alocării fondurilor nerambursabile de la bugetul local”.           

Comisia de experţi, formată din: Prof. MIHAIL DUMACHE – expert sociologie şi politici publice; Dl. PETRU DONE – jurnalist, expert relaţii publice şi comunicare de masă; Prof. MIHAELA COJOCARU – Specialist comunicare, Asociaţia pentru Educaţie şi Formare Bacău, şi Mediator MARIANA ANGHELUŢĂ-BRATU – Cabinet Individual de Psihologie, prin Preşedinte, prof. Mihail Dumache, a prezentat audienţei Raportul-sinteză al audierii publice.        

Raportul-sinteză cuprinde prelucrarea punctelor de vedere exprimate de martori, în cadrul depoziţiilor scrise si verbale, respectiv opiniile colectate din mass media ulterior audierii publice, sugestii şi recomandări.

Concluziile extrase din Raport sunt următoarele:

  • Alocarea fondurilor nerambursabile pentru societatea civilă, prin intermediul ONG-urilo,  trebuie să constituie o prioritate pentru administraţia publică locală;
  • Asigurarea transparenţei alocării fondurilor prin diseminarea de informaţii cu privire la modalitatea de acordare a finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al municipiului Oneşti (inclusiv prin publicitate în mass-media) ;
  • Parteneriat între sectorul public şi cel nonguvernamental ;
  • Elaborarea a unei grile de evaluare a proiectelor şi includerea acesteia în metodologia de acordare a fondurilor nerambursabile de la bugetul local
  • Îmbunătăţirea Strategiei de dezvoltare locală a municipiului Oneşti 20122022
  • Susţinerea asociaţiilor  social-caritabile, a serviciilor de voluntariat şi a proiectelor de interes public vizând metodele alternative de rezolvare a conflictelor, contribuind în felul acesta la educarea societăţii civile şi dezvoltarea autonomiei şi autorităţii acesteia.

Raportul sinteză al audierii publice a fost transmis, după conferinţa de presă, mass-mediei, decidenţilor locali şi martorilor audierii publice, precum şi tuturor persoanelor interesate de subiect. Raportul poate fi consultat, împreună cu celelalte documente ale audierii publice, la adresa web: https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com.

COALIŢIA DE LOBBY ŞI ADVOCACY ONEŞTI,

Informaţii suplimentare:

https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com 

Lobby-ist: Gaman Cătălin: 0740899911;

Comunicator: Brăescu Virginia-Smărăndiţa: 0740367379;

E-mail: comunitateadeadvocacy@gmail.com

Update video: https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com/video/

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: