Comunicat de presă – post audiere publică

ONEŞTI21 decembrie 2011

 Audierea Publică cu tema “Transparenţa alocării fondurilor nerambursabile de la bugetul local pentru societatea civilă”

COALIŢIA DE LOBBY ŞI ADVOCACY ONEŞTI, cu susţinerea tehnică a Academiei de Advocacy – Timişoara a organizat marţi, 20 decembrie 2011, ora 16:30, la sediul Filialei Cozânzeana a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” Oneşti, Bacău, o audiere publică pe tema transparenţei alocării fondurilor nerambursabile de la bugetul local pentru societatea civilă. Audierea publică a fost al doilea eveniment ce face parte din ciclul de consultări publice pe subiectul „Vizibilitatea ONG-urilor şi transparenţa alocării fondurilor nerambursabile de la bugetul local”.

Audierea publică a oferit reprezentanţilor grupurilor de interese din Oneşti, la care s-au raliat ONG-uri din Bacău, Adjud, Şebeş şi Alba, un cadru transparent în exprimarea opiniilor vis-a-vis de modul în care procedurile actuale de alocare a fondurilor nerambursabile de la bugetul local sunt suficient de transparente, respectiv cum ne asigurăm că ele nu conduc la atribuiri netransparente şi preferenţiale. În cadrul audierii publice, reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia, Dl. Prof. Constantin Stăcescu a propus realizarea unei proceduri cadru, standardizate, de atribuire a finanţărilor nerambursabile de la bugetul local, ca fiind necesară pentru asigurarea egalităţii de şanse şi acces la finanari a tuturor entităţilor private neguvernamentale. În completare, Dl. Prof. Liviu Neagoe a propus pentru transparentizare a se avea în vedere, pe de o parte, să se asigure popularizarea cât mai largă a metodologiei, programele şi proiectele să fie de interes public local, iar acordarea finanţărilor să se realizeze în două sesiuni pe an, clar stabilite, iar pe de altă parte să fie dovedită capacitatea organizatorică şi funcţională a beneficiarului finanţării.

Acestea sunt doar două opinii colectate în cadrul audierii publice din 20 decembrie 2011 pe tema transparenţei alocării fondurilor nerambursabile de la bugetul local pentru societatea civilă. Cu acest prilej, au fost depuse 18 depoziţii scrise din partea următorilor: Alina Ionescu (doctorand), Dediu Nicolae (mediator), Fundaţia „Împreună pe Calea Vieţii”, Asociaţia “Amicii Colegiului Petru Poni”, Asociaţia Pro Democraţia – Clubul Oneşti, Clubul Montan “REFUGIUL Oneşti”, Asociaţia “Binecuvântaţi Copiii”, Asociaţia ,,Bucuria celor necăjiţi” Oneşti, Grupul de Iniţiativă Civică şi Alternativă Locală Oneşti, Asociaţia de Tineret ONESTIN, Clubul BIKE MOTION Oneşti, Asociaţia Clubul de Turism Montan Şandru-Oneşti, Asociaţia “Sunetul Muzicii” Sebeş, Liga Scriitorilor Români Filiala Alba, Centrul  Regional  de  Mediere  Bacău, Asociaţia „Casa Noastră Comună”, Grupul Social Civic Oneşti şi Fonoca Simona Diana (voluntar) şi 6 depoziţii verbale. Lista persoanelor care au prezentat depoziţii şi conţinutul integral al acestora, pot fi consultate pe adresa web: https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com.

Comisia de experţi, formată din: Prof. MIHAIL DUMACHE – expert sociologie şi politici publice; Dl. PETRU DONE – jurnalist, expert relaţii publice şi comunicare de masă; Prof. MIHAELA COJOCARU – Specialist comunicare, Asociaţia pentru Educaţie şi Formare Bacău, şi Mediator MARIANA ANGHELUŢĂ-BRATU – Cabinet Individual de Psihologie, va analiza toate depoziţiile depuse şi va efectua un raport sinteză, care cuprinde prelucrarea tuturor punctelor de vedere depuse de martori, toate opiniile colectate din mass media ulterior audierii publice, sugestii şi recomandări. Toate documentele scrise depuse de martori se vor regăsi în anexa acestui raport. Rezultatele se vor face cunoscute, ulterior evenimentului, printr-o conferinţă de presă, publicaţia sinteză fiind transmisă martorilor, factorilor de decizie şi mass-mediei.

COALIŢIA DE LOBBY ŞI ADVOCACY ONEŞTI,

Informaţii suplimentare:

https://comunitateadeadvocacy.wordpress.com 

Lobby-ist: Gaman Cătălin: 0740899911;

Comunicator: Brăescu Virginia-Smărăndiţa: 0740367379;

E-mail: comunitateadeadvocacy@gmail.com

Reclame

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: