Parteneriatul dintre sectorul public şi cel neguvernamental

În contextul participării la proiectul Partener Activ şi Implicat, derulat de către Academia de Advocacy din Timişoara, cinci oneşteni urmează să facă parte din primul corp de experţi în lobby, din România. Proiectul, ce se desfăşoară la nivel naţional, are drept scop formarea unui grup de 800 de specialişti în dialogul social şi intervenţia profesională în procesul decizional la nivel naţional, câte 100 în fiecare regiune a României.

    Lobby și advocacy la Onești
La nivel local, proiectul organizaţiei timişorene a contribuit la formarea Coaliţiei de Lobby şi Advocacy Oneşti, grup ce îşi propune să reprezinte societatea civilă oneşteană în dialog cu autorităţile locale. Coaliţia, ca formă de coagulare şi de reprezentare a intereselor societăţii civile oneştene, susţine întărirea democraţiei participative, inițierea dialogului social și conștientizarea rolului societății civile în soluționarea problemelor comunității.

Dialogul deschis, transparent şi permanent între organizaţiile neguvernamentale şi autorităţile publice reprezintă unul dintre elementele care asigură un proces democratic de formulare a politicilor publice şi de luare a deciziilor. În acest sens, s-a demarat o primă acţiune ce a constat în formularea unui document de poziție referitor la necesitatea finanțării nerambursabile de la bugetul local a proiectelor din domeniile de interes ale comunității locale.

Această primă inițiativă a  Coaliției de Lobby și Advocacy Onești s-a derulat ca aplicație practică a cursului „Dialog social şi advocacy”, parte din proiectul Partener Activ şi Implicat, derulat de către Academia de Advocacy din Timişoara.

    Tineri cu inițiativă
În această perioadă, grupul nou înfiinţat vizează implementarea Legii 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, pentru încurajarea dezvoltării societăţii civile, rezolvarea unor probleme de interes local şi transparenţa alocării fondurilor de la bugetul local, subliniind totodată importanţa unor măsuri şi acţiuni coerente şi asumate de toţi actorii implicaţi.
Reprezentanţii Administraţiei Publice din Municipiul Oneşti şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini sectorul ONG prin susţinerea unor proiecte de interes local, evidenţiind ca domenii prioritare pentru finanţare, începând cu anul 2012, cultura şi învăţământul.

    Relația cu mediul ONG, reconsiderată la Onești
Consiliul Local Onești s-a întrunit în ședință ordinară în data de 30 august 2011 când, din partea Coaliției de Lobby și Advocacy Onești au participat în sala de şedinţă reprezentanţii Centrului de Trainig, Consultanţă şi Mediere Oneşti şi Grupului Social Civic. Pe ordinea de zi au fost incluse și două hotărâri privind aprobarea unor ghiduri de finanțare nerambursabilă pentru activităţile de învățământ și proiectele culturale din municipiul Onești. Inițiatorii acestor proiecte, ce au fost aprobate în unanimitate în ședința publică din 30 august 2011, sunt consilierii locali Dan Oprea și Cezar Olteanu.

În cadrul întâlnirilor Comisiei Permanente de Lucru a Coaliției de Lobby și Advocacy Onești, s-a adus în discuţie crearea unui regulament unic care să fie aplicabil tuturor domeniilor de interes finanţate prin Legea 350/2005 până în prezent (sport), celor care sunt în propunere de hotărâre (cultură şi învăţământ), dar şi celor care se doresc a fi propuse în viitor (tineret, mediu şi social).

În scopul creşterii calităţii vieţii în comunitatea locală, Coaliția de Lobby și Advocacy Onești invită organizaţiile neguvernamentale din Municipiul Oneşti la focalizarea eforturilor şi relansarea parteneriatului dintre sectorul public şi cel neguvernamental, pentru desfășurarea unor activități complementare acțiunilor Primăriei, dar care să fie susținute și pe viitor de decidenții locali, prin introducerea pe agenda publică a acestor inițiative venite din partea organizațiilor nonprofit.

Comisia Permanentă de Lucru a Coaliţiei de Lobby şi Advocacy Oneşti,
E-mail: coalitiadelobbysiadvocacyonesti@yahoogroups.com

Virginia – Smarandita BRAESCU

Reclame

Etichete:, , ,

About comunitateadeadvocacy

COMUNITATEA DE ADVOCACY este o organizație care sprijină demersurile societății civile și a mediului de afaceri în amendarea politicilor publice relevante, încurajează participarea membrilor comunităților și a întreprinzătorilor privați la elaborarea deciziei publice, promovează asistenţa tehnică şi tehnicile profesionale de advocacy pentru orice grup interesat al societăţii civile cu onestitate, demnitate, respect reciproc, transparenţă şi responsabilitate socială, în scopul consolidării sistemului de democraţie participativă. COMUNITATEA DE ADVOCACY urmărește dezvoltarea sectoarelor, social și privat, prin programe de consultanță, monitorizare, cercetare, instruire și reprezentare. COMUNITATEA DE ADVOCACY sprijină prin toate inițiativele și activitățile sale, creerea unei economii de piață bazată pe libera inițiativă, spirit antreprenorial, responsabilitate socială și corporativă. INFLUENȚĂM POLITICILE PUBLICE O societate civilă bine informată şi participativă la luarea deciziei publice este pilonul principal pe care se construieşte democraţia. Evidenţierea prin care o anume comunitate sau naţiune a identificat şi este pe drumul democraţiei şi al economiei de piaţă este semnalată prin situaţiile în care cetăţenii încep să se implice în a-şi exprima opinii în mod public şi bine conturat, atunci când aceştia pot dentifica şi propune soluţii de rezolvare a unor probleme publice care îi afectează. Pentru a lua parte la decizia publică, electoratul trebuie să fie bine pregătit, bine educat în elaborarea politicilor publice şi a procedurilor legislative. Deşi s-au înregistrat progrese substanţiale în participarea mediului de afaceri la decizia publică, la influenţarea politicilor economice care îl afectează, mai sunt paşi de urmat până a constata că sectorul de afaceri are o voce unitară, conjugată în raport cu decidenţii politici. Deşi s-au îmbunătăţit tehnicile de transparentizare a procesului de elaborare a politicilor publice şi de responsabilizare a emitenţilor de proiecte de acte normative publice, se constată totuşi un mare grad de formalism în aplicarea acestora. Unul dintre motivele identificate de Comunitatea de Advocacy este necunoaşterea unor metode şi tehnici adecvate prin care liderii de afaceri, pe de-o parte, şi oficialii publici, pe de altă parte, să-şi îmbunătăţească abilităţile profesionale de influenţare legislativă, în mod transparent şi responsabil. Din această perspectivă, Comunitatea de Advocacy şi-a propus să pregătească liderii de afaceri şi mediul politic pentru un dialog constructiv de modelare a politicilor publice şi să-i echipeze cu instrumentele potrivite pentru implementarea reformei democratice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: